Falska brandlarm minskar i Helsingborg

Närmare hälften av automatlarmen som kommer in till brandförsvaret i Helsingborg är falska. Ändå minskar antalet falsklarm i Helsingborg jämfört med andra kommuner eftersom man satsat extra på att få ned antalet felaktiga larm.
- Vi har en avdelning som heter larmteknik som jobbar intensivt tillsammans med den operativa delen. - De anställda på larmteknik har en bakgrund som brandlarmstekniker och deras arbete i kombination med brandpersonal har gett mycket positivt resultat, säger Thomas Thorstensson, sektionschef för larmtekniksgruppen vid Helsingborgs brandförsvar, till P4 Radio Malmöhus. - Vi kan ge anläggningsägarna tips om åtgärder de själva kan göra för att få ned de felaktiga automatlarmen. Enligt Thomas Thorstensson är det ofta lätt att undvika och förebygga onödiga falsklarm. - Ute på industrier och företag gör man förändringar i lokalerna, men man tittar inte uppe i taket och gör den förändring som också behöver göras där. - Genom att väcka människor och visa att man måste tänka på helheten när man gör en förändring kan man minska antalet automatlarm, säger han. De många felaktiga automatlarmen utsätter både brandförsvarets personal och allmänheten för onödiga risker, anser Thomas Thorstensson. Men det skadar också brandförsvarets tilltro till larm från en speciell plats. - Om ett automatlarm larmar en massa gånger i onödan så tror inte personalen som ska göra utryckningen på larmet, fastän det kan vara ett riktigt larm, säger Thomas Thorstensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista