Engagemang bland ungdomar varierar

Var fjärde tonåring i Helsingborg har ingen lust att påverka kommunens utveckling. Det visar en undersökning som kommunala ungdomsforum har gjort i sommar. Men samtidigt vill dubbelt så många ha fler möjligheter att påverka än vad de har idag.

Det är omkring 350 ungdomar som har svarat på enkäten som gjorts på Internet. Påfallande många berättar att de inte bryr sig om att försöka påverka, vilket demokratiutvecklaren vid bildningsnämnden Lars Olsson inte är särskilt förvånad över.

- Det finns en misstro som ung mot vuxenvärlden. Att unga kanske inte alltid får vara med i skolan, i föreningslivet, i hemmet och allting annat. Sedan är det en annan bit som vi kanske inte ska glömma bort. Är man 15, 16, 17 år så vill man kanske inte ha hela samhället på sina axlar och vara med och bestämma utan man vill kanske fortfarande vara barn.

Och Lars Olsson tror att det kan finna lika många vuxna som inte heller vill vara med och påverka.

Men hälften av ungdomarna vill alltså ha mer att säja till om inte minst vad gäller skola och miljö. Och då gärna vid öppna möten med politiker, men mest genom Internet.

- Det är ganska naturligt för där kan man vara lite anonym på både gott och ont. Man behöver inte stå upp för massor och säga vad man tycker, säger Lars Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".