Järnvägsstationer får skydd

Riksantikvarieämbetet vill låta byggnadsminnesförklara nio gamla stationshus i Skåne, men länsstyrelsen tycker inte att stationerna i Lund, Trelleborg, Landskrona och Kävlinge förtjänar skyddet.
- Vi tycker att byggnaderna har ett stort kulturhistoriskt värde men istället för att de blir byggnadsminnen tycker vi att det är rimligt att kommunerna skyddar dem med hjälp av plan- och bygglagen, säger länsantikvarie Thomas Romberg till P4 Radio Malmöhus. I dag är tågstationerna skyddade som statliga byggnadsminnen, men sedan SJ bolagiserades har en del stationsbyggnader sålts och då upphör det statliga byggnadsminnesskyddet. Därför tar riksantikvarieämbetet nu fram individuella skyddsföreskrifter för vart och ett av husen. Thomas Romberg har granskat stationsbyggnaderna i Eslöv, Höör, Landskrona, Kävlinge, Lund, Kristianstad, Trelleborg, Ystad och Malmö. I sitt remissvar svarar han att fyra av dem inte uppfyller reglerna för en byggnadsminnesförklaring. - En byggnadsminnesförklaring får bara användas för byggnader där en sådan är riktigt väl motiverad, säger Tomas Romberg. I dag har Skåne cirka 175 byggnader som är minnesmärkta, vilket innebär att de skyddas enligt kulturminneslagen. Sista ordet i frågan om skydd av kulturhistoriskt värdefulla byggnader har regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".