Skånska hamnar bryter mot Schengenregler

Skånska gästhamnar slarvar med registreringen av utländska båtturister. Enligt Schengenavtalet ska alla utländska medborgare registreras och deras passnummer noteras när de övernattar i Sverige, men i Åhus gästhamn struntar man i reglerna.
- Vi har valt att inte göra det i år, det känns som att elda för kråkorna, säger Lars Ekelöv, ansvarig i Åhus gästhamn. - Vi har inte fått någon förklaring, något syfte till varför vi ska göra det och då känns det onödigt. Det är av omsorg om turisterna som är på semester och vill vara i fred och slippa onödig byråkrati som man struntar i reglerna i Åhus. Lars Ekelöv säger att många turister frågat varför registreringen görs och att man då inte haft något bra svar att ge i Åhus gästhamn. - Det finns många båtägare som gör 40 stopp under sin resa och ska man då registreras på varje ställe, känns det som om det är någon registrering för mycket, säger Lars Ekelöv. I många andra Schengenländer fyller registreringen en viktig funktion, eftersom polisen kan få fram listor på utländska gäster och kontrollera dem i sina register. Men svensk polis kan bara begära in registreringar på dem man hyser en grundad misstanke mot. Och svensk lag kan inte utöva några sanktioner mot de gästhamnar som bryter mot reglerna. - Syftet är väl att man ska kunna följa misstänkta brottslingar, men frågan är väl om just de skriver in sig om jag ber dem, säger Lars Ekelöv.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista