Misstänkta människosmugglare häktade

Tre män, 30, 41 respektive 49 år gamla häktades idag av Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för grov människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling. De tre ska enligt Rikskriminalpolisen ingå i vad som beskrivs som landets största människosmugglingshärva hittills.

– De har tagit utlänningar hit utan tillstånd och pass från mellanöstern, Irak och Libanon, säger kammaråklagare Stefan Gradler som leder förundersökningen mot männen.

De tre männen är förutom för människosmuggling också häktade för grovt organiserande av människosmuggling. Brotten ska ha begåtts mellan den 1 april och den 15 augusti i år, men omständigheterna runt själva smugglingen är än så länge okända.

Häktningsförhandlingarna i Malmö tingsrätt idag hölls bakom stängda dörrar och kammaråklagare Stefan Gradler vill inte avslöja hur smugglingen varit organiserad. Polis och åklagare misstänker också att de tre männen är kopplade till en större liga människosmugglare.

De tre männen som greps i sina bostäder i tisdags och nekar till brott. Men även försvaret var tystlåtna om uppgifter kring anklagelserna. Advokat Lars Edman företräder den häktade 30-åringen.

– Han förnekar brott, säger Lars Edman.

Senast den 1 september måste åklagaren ha väckt åtal mot männen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".