Stor brandfara i Skåne

Det är stor brandrisk i dom skånska markerna. Eldningsförbud är infört i dom nordöstra kommunerna, men risken för förbud även i de övriga delarna av landskapet är stor om det torra vädret fortsätter.
Det är SMHI som gör riskprognoserna, där en etta är låg risk och en femma är hög risk. - Vi ligger mellan fyra och fem men det kan bli ännu torrare och då är vi uppe i extrem brandfara, säger metrolog Ola Haraldsson. I Malmö har juli hittills bara bjudit på hälften så mycket regn än vad som vanligen faller denna sommarmånad. Det är kommunernas räddningschefer som utfärdar eldningsförbud i respektive kommun och om det soliga vädret fortsätter är risken stor att Malmö kommun förbjuder eldning, berättar Måns Krook, vakthavande brandingenjör i Malmö-Burlöv. - Men även om det inte är eldningsförbud nu så är det ändå viktigt att man är försiktig när man eldar eller grillar. - Håll er till de fasta grillplatserna i kommunen och undvik att grilla i skog och mark, uppmanar brandingenjören Måns Krook.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".