Gifalgerna har nått Skåne

Nu har de blågröna giftalgerna spridit sig till vissa av även till de skånska kusterna. Det är vissa av Öresunds södra delar, Hanebukten och farvattnen mellan Öland och Gotland som drabbats.
Än så länge finns algerna mest till havs men de kan när som helst nå land, berättar Per-Åke Eriksson, vakthavande befäl vid kustbevakningen i Karlskrona. Algerna känns igen genom att en grön-gult massa ligger på ytan av vattnet. Det kan också vara ogiftliga alger, men allmänheten råds ändå att vara försiktig och inte bada i vatten där algblomning förekommer. Framförallt barn och husdjur ska vara försiktiga och inte bada i vatten som är drabbade. Kustbevakningen följer dagligen algblomningens spridning runt våra skånska kuster, men mycket mer än så kan de inte göra. - Vi kan inte bekämpa algblomningen, vi kan bara informera om hur mycket alger det finns och var dom förekommer, säger Per-Åke Eriksson till P4 Radio Malmöhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".