Brännbara sopor dumpas på tippen

Sedan den 1 januari 2002 är det förbjudet att deponera sopor av brännbart material. Men i Skåne hamnar trots detta stora mängder brännbara sopor på avfallsdeponierna, eftersom det saknas kapacitet att förbränna: 22 av Skånes 33 kommuner har ansökt om dispens från den nya lagen.
- Det kan vara till exempel hushållssopor, papper, plast, trä och frigolit, säger Aina Bryman, informationschef på Sysav, som är ett av de avfallsföretag som ansökt om dispens från deponiförbudet; Sysav deponerar omkring 80.000 ton sopor varje år. Beslutet om förbud mot deponering av brännbart material togs 1998 och lagen trädde i kraft i januari i år. Men två tredjedelar av Skånes kommuner har ansökt om dispens och att fortsätta kasta för mycket sopor på tippen. Aina Bryman anser att avfallsföretagen haft för kort tid på sig att anpassa sig till den nya lagen. - Det handlar ju om att ändra system och bygga anläggningar och det tar ju ett antal år. - Tre års försprång är ju inte mycket i det här sammanhanget. Det hade kanske behövts fem år för att vara realistiskt, säger Aina Bryman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".