Välj parti när du veckohandlar

I årets val försvinner poströstningen. Förtidsröstning heter det numer och det är kommunerna som ansvarar för att det finns röstlokaler. I förra valet var valdeltagandet i Malmö bland det lägsta i landet. Där satsar man på specialdesignade röstlokaler på flera köpcentrum för att locka Malmöborna.

– Den är ju ganska modern och minimalistisk så den ligger helt i tiden, säger Grete Linde, projektledare för förtidsröstningen i Malmö om de nya svart-gula röstbåsen. Hon hoppas att nya väljare ska kunna lockas med de nya lokalerna.

Från och med onsdag i nästa vecka och fram till dagen före valdagen kommer röstlokalerna att finnas på 23 platser, bland annat på Mobilia, inne på Triangeln, på Jägerso center, Ica i Tygelsjö och på Rosengårds centrum men också på biblioteken och medborgarkontoren.

Så ser det också ut i flera andra skånska kommuner där det främst blir på områdesbiblioteken och på stadshusen man kan förtidsrösta. I Helsingborg kommer det att finnas 22 röstlokaler och i Lund sammanlagt nio. För att förtidsrösta krävs att man har med sig både röstkort och legitimation.

För Malmös del startar en stor informationskampanj i nästa vecka med annonser, information på webben och broschyrer på sex olika språk för att få väljarna att gå och rösta. I förra kommunalvalet i Malmö var valdeltagandet lågt. Men samtidigt är det alltfler som väljer att förtidsrösta. Om förtidsröstningen blir lättare kan det öka valdeltagandet, tror Grete Linde.

– Det blir absolut lättare när man nu har röstlokalerna där folk befinner sig. Man ska kunna rösta samtidigt som man är ute och gör sin shopping, säger Grete Linde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".