Familjeläkare fick inte ut sin information

Mellan 30.000 och 40.000 hushåll i Skåne fick aldrig Region Skånes brev med uppmaning att lista sig hos en familjeläkare som skickades ut under våren.
- Posten missade att skicka breven till vissa postnummer som fanns på den lista över alla som skulle ha utskicket, säger Ulf Swanstein, primärvårdsdirektör i Region Skåne, till P4 Radio Malmöhus. I efterhand har Region Skåne gjort nya utskick, men inte överallt. - I vissa delar har vi gått ut med annonser där vi förklarar vad som hänt och uppmanar människor vända sig till den vårdcentral där man vill lista sig, säger Ulf Swanstein. Sedan årskiftet kan alla skåningar fritt välja familjeläkare. Till en början var intresset att registrera sig lågt och det var därför kampanjen genomfördes, säger Ulf Swanstein. Den har gett resultat, men om annonsering räcker för att nå dem som inte fått sina brev återstå att se, säger han. - Vi får väl se vad vi måste göra för nya kampanjer i höst beroende på hur det ser ut. - Vi bör nå upp till en listningsgrad som är realistisk och önskvärd och som kanske ligger någonstans mellan 75 och 85 procent av invånarna i närområdet, säger Ulf Swanstein. Regionen förhandlar nu med posten om vem som ska betala för de missade utskicken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".