Barn fick ehec-smitta av får

För första gången i Sverige är det bevisat att människor smittats av tarmbakterien ehec via direktkontakt med får. Jordbruksverket hänvisar bland annat till ett fall i Tomelilla där en ettårig pojke smittades i somras.

För att undvika fler fall så är veterinärinspektör Elöd Szántós råd ganska enkelt - tvätta händer och skor efter vistelse bland djur.

Pojkens familj har en fårfarm utanför. Redan i juni stod det klart att pojken smittats av ehec när han varit inne i stallet där fåren var. Sannolikt har han smittats eftersom föräldrarnas och syskonens fingrar varit smutsiga med ehec-bakterier och sedan har pojken förmodligen stoppat sina smutsiga fingrar i munnen och på så sätt blivit smittad.

Det andra fallet konstaterades i Halland.  Då var det en tvåårig flicka som smittades när hennes dagis var på besök på en 4 H-gård där det bland annat fanns får.

Båda barnen uppges nu må bra igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".