Åtgärderna mot klotter kan skärpas

I höst väntas regeringen lägga ett förslag som bland annat tillåter polisen att visitera misstänkta klottrare och beslagta sprejflaskor med färg.
Justitieombudsmannen Claes Eklund har kritiserat förslaget och menar att det kan hota integriteten. Polisen är däremot positiv till förslaget. - Ja vi har stora problem med klotter på järnvägståg och broar, så vi ser mycket positiv på förslaget, säger Lars Svensson, chef för närpolisen i Malmö. Svenska kommunförbundet bedömer att klottret kostar skattebetalarna en halv miljard kronor varje år. På Skånetrafikens gick klottersaneringen på nästan 1 miljon kronor och det är inte bara själva saneringen som kostar pengar. - Vi får ta tågen ur trafik för att tvätta rent dem. Så förutom själva saneringskostnaden måste man lägga till kostnaden för reservtågen som vi tvingas sätta in, säger Tommy Persson som är ekonomichef på Skånetrafiken.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".