Anhöriga protesterar mot patientflytt

Universitetssjukhuset MAS i Malmö har nu under sommaren brist på vårdplatser och flyttar därför som ett led i Region Skånes nya samordningssystem patienter till andra skånska sjukhus för att undvika överbeläggning. Men nu protesterar anhöriga till patienter som tvingas flytta.
En 80-årig kvinna drabbades förra torsdagen av en hjärtinfarkt. Sonen körde kvinnan till akuten på MAS. Åtta timmar senare hade kvinnan fortfarande inte fått någon behandling och fick då beskedet att hon skulle förflyttas till Centralsjukhuset i Kristianstad, tio mil från sina anhöriga, där hon nu forfarande vårdas. De anhöriga har nu skrivit ett protestbrev till Region Skånes politiker. De oroar sig över att avståndet skall hindra dem från att kunna hjälpa till under kvinnans rehabilitering. Men på MAS ser man ingen snar lösning. - Rent allmänt, när platsläget lättar på det ena sjukhuset, så kan man då ta tillbaka patienter. Men nu vet jag att platsläget på MAS har varit väldigt besvärligt förra veckan och är fortfarande lite besvärligt denna veckan så just nu har vi inte möjlighet att ta tillbaka patienter. Det är snarare så att vi nog måste försöka flytta ytterligare någon patient i dag och i morgon, säger Peter Jerntorp som är chefsöverläkare på akuten på MAS. De semesterstängda vårdavdelningarna på MAS öppnas upp igen någon gång i början av augusti vilket gör att det minskade antalet vårdplatser kommer att märkas av ytterligare någon vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".