Saltspridning mot ogräs kan vara miljöbrott

Många privata fastighetsägare i Malmö använder vägsalt för att bekämpa ogräs. Men salt är inte ett godkänt bekämpningsmedel mot ogräs och saltspridningen kan därmed vara ett miljöbrott.
- Det är så att om man skall gå på den lagstiftning vi har så måste ett preparat vara godkänt av kemikalieinspektionen för att få användas som ett kemiskt ogräsbekämpningsmedel och salt är inte godkänt, säger Arne Mattsson är biträdande avdelningschef på Gatukontorets drift- och underhållsavdelning. Däremot är det tillåtet att använda salt i halkbekämpningssyfte under vintern. - Ja, det kan ju tyckas vara lite underligt men så är det, säger Arne Mattsson Även om man bara använder lite salt i den egna trädgården så finn en risk att det sköljs med regnvattnet och faran är då att salthalten i vårt grundvatten höjs. Dessutom skadas ofta växtlighet som man vill ha kvar när man använder sig av salt. Och betongmaterial såsom broar kan vittra sönder. För att komma tillrätta med problemet med saltanvändningen har Arne Mattson nu vänt sig till miljöförvaltningen som är tillsynsmyndighet för miljöärenden i kommunen. - Det här är ju kanske att betrakta som ett miljöbrott eftersom man använder kemiska bekämpningsmedel som inte är tillåtna, säger Arne Mattsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".