Helsingborgs kommun tar ut ockerhyror

Helsingborgs kommuns fastighetsenhet Lokal och bostad tar ut upp till 22 procent mer i hyra av den som är socialbidragsberoende, jämfört med den som själv betalar sin hyra.
Det handlar om bostadsrätter som kommunen köpt in och använder som så kallade övergångslägenheter för socialbidragsberoende. Britt Blessmark som är ordförande i en av riksbyggens bostadsrättsföreningar, är kritisk mot överpriserna som i slutändan drabbar skattebetalarna. - Jag tycker att det är oförskämt av Lokal- och Bostad att ta ut 22 procent ovanpå månadskostnaden. Detta drabbar ju människor som redan har en dålig ekonomi eller som är beroende av ett försörjningsstöd. Det är väl inte skäligt att plocka ut pengar från socialtjänsten för att samla på hos Lokal- och Bostad, säger Britt Blessmark. Lokal och bostad disponerar 420 bostadsrätter som man i sin tur hyr ut till socialbidragsberoende. I de flesta fall står socialförvaltningen alltså för hyran. I de flesta fall tar lokal och bostad ut en högre avgift än vad man själv betalar i månadsavgift. Men det är inget konstigt med det, menar Lars Nymberg som är chef för Lokal- och Bostadsenheten i Helsingborgs kommun. - Relativt stort antal omflyttningar sker i de här lägenheterna och då tvingas vi ju att vidta renovering och annat och det är vad dessa pengar går till, säger Lars Nymberg. Till största delen betalas de högre hyrorna av socialförvaltningen men i några fall är det även människor som bor i de så kallade övergångslägenheterna som själva får betala hyran. Lars Nymberg säger att det rör sig om ett litet antal människor men att man nu kommer att se över hyressättningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista