Inte alla partier får informera på gymnasieskolor

Vilka politiska partier som får komma och informera elever på gymnasieskolorna skiljer sig mycket mellan de skånska kommunerna. Det visar en rundringning som P4 Radio Malmöhus har gjort.

I till exempel Helsingborg har man beslutat att bara riksdagspartierna är välkomna till skolorna.

- Jag anser att vissa partier inte behandlar alla människor lika. Att komma till skolan och kränka andra människor det får man inte och det anser jag att vissa partier gör, säger Christel Håkansson (s), ordförande i bildningsnämnden i Helsingborg

I Helsingborg är alltså bara riksdagspartierna välkomna, men så är det inte överallt. Vilka partier som får komma till gymnasieskolorna varierar kraftigt mellan de skånska kommunerna.

I Kristianstad är det precis som i Helsingborg riksdagspartierna som gäller, i Lund är det partier som är representerade i kommunfullmäktige som får komma. I andra kommuner som till exempel Ystad och Ängelholm så är det upp till varje rektor att besluta vilka partier som får informera på skolorna.

I Malmö har man tagit beslutet att låta alla partier, även de som inte sitter i riksdagen, komma till stadens gymnasieskolor.

- Om man säger ja till ett parti måste man säga ja till alla. Men visar det sig att något parti bryter mot regler eller kränger någon på skolan så har rektorn rätt att avvisa dem från skolan, säger Matz Nilsson, som är utbildningsdirektör i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".