Växande måsstam i Malmö väcker förtret

Häckande kolonier av måsar blir allt vanligare inne i städerna och många störs av måsarnas skrik. De växande kolonierna har gjort att klagomålen till miljöförvaltningen i Malmö ökar.
- Det börjar i gryningen, man väcks alltså varje morgon av detta och det håller på i stort sett hela dagen tills skymningen. Jag har försökt att acceptera det, men det går inte, säger Birgitta Nelson som bor på Tessins väg i Malmö och har haft häckande måsar på taket varje sommar i åtta år. Måsarna har liksom många andra fåglar hittat en fristad inne i stan. Genom att häcka på hustaken, kan de föröka sig utan att störas. När ungar föds upp och präglas på ett hustak, återvänder de med stor sannolik tillbaka till samma tak, när de själv blir vuxna. På så vis ökar måskolonierna på hustaken. - Vi ser ju nu att antalet har ökat stadigt och vi har väl kommit till en gräns där vi måste göra någonting, säger Anders Ohlsson som är djurskyddsinspektör på Miljöförvaltningen i Malmö. Av de klagomål som Miljöförvaltningen får på fåglar gäller de allra flesta måsar. Samtidigt skriver nu Gatukontoret ett nytt avtal som innebär att det inte längre skall vara möjligt att skjuta måsfåglar ens under vinterhalvåret. - Det här är inget som vi har bedömt som störande. Vi vill ju begränsa detta till de djurarter som verkligen utgör en skada eller någon form av olägenhet, säger Arne Mattson som är avdelningschef på Gatukontoret.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".