Ny kran skall öka godshanteringen i Ystads hamn

För att få fart på godstrafiken som det senaste halvåret har minskat satsar nu Ystads hamn 13 miljoner kronor på en ny mobil hamnkran.
Färjegodset från till exempel Polen har minskat med 7 procent. - Ja, det är naturligtvis bekymmersamt. Frågan är ju om det är en långsiktig trend, eller om det bara är kortsiktigt. Vi räknar med att ta igen förlusten under årets resterande månader. Nedgången är generell för alla de skånska hamnarna som har förlorat på godssidan. Ystads hamn har också fått en ökad konkurrens på Polentrafiken från Karlskrona. Däremot har passagerartrafiken i Ystads hamn ökat. Det är framför allt färjetrafiken som har sjunkit under det första halvåret i år. Ekonomichef Johan Lundqvist tror att basen för hamnen även i framtiden kommer att vara just färjetrafiken . Men han tror att den nya kranen ska hjälpa till få igång godstrafiken. - Ja, det är ett sätt att bredda verksamheten. Vi är ju idag huvudsakligen en färjehamn men vi har nu sagt att vi även skall komma in på den konventionella godshanteringen, säger Johan Lundqvist. Idag finns tre kranar i Ystads hamn varav två är åldersstigna. De två äldre kranarna ersätts nu med en ny mobil kran. - Den kommer att öka flexibiliteten och det betyder också att vi kan hantera fler typer av godslag på fler ställen i hamnen, säger Johan Lundqvist. Förutom satsningen på den nya kranen satsar Ystads hamn ytterligare 50 miljoner kronor för att renovera den gamla passagerarterminalen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".