Arbetsmarknadsläget bättre, men sämre

Läget på arbetsmarknaden i Skåne är bättre än för ett år sedan. På måndagen kom arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, med nya siffror som visar att arbetslösheten sjunkit i nästan alla kommuner i södra och västra Skåne sedan augusti 2005. Men läget är trots allt något sämre än för fyra år sedan, inför förra valet.

Arbetslösheten i slutet av augusti låg i Skånes totalt 33 kommuner på 30 000 personer, en nedgång med drygt 6 000 på ett å. Men nästan halva förbättringen beror på att AMS-åtgärderna har ökat med nästan 3 000. Dessutom har ju några också förtidspensionerats och finns inte längre med i statistiken. Men jämför vi med fyra år bakåt i tiden, så har de arbetslösa minskat med cirka 2 000 medan de i åtgärder ökat med 3 500, en försämring alltså.

Under de här fyra åren har det blivit något bättre i Burlöv, Lomma, Helsingborg, Eslöv och Svalöv.

Om vi ser tillbaka ett år så har det blivit bättre i nästan alla utom i Höganäs, Bjuv, Trelleborg och Höör, men då ganska så små förbättringar totalt sett.

De sämsta siffrorna har som vanligt Malmö, även om det som sagt blivit bättre det senaste året

Klart bäst i Skåne är som vanligt Lomma med hälften så hög arbetslöshet och hälften så många i AMS-åtgärder som genomsnittet i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".