Fler ärenden hamnar hos kronofogen

Kronofogden får in allt fler ansökningar om betalningsförelägganden. Det visar en ny halvårsstatistik från Riksskatteverket.
När en skuld är förfallen till betalning har man rätt att lämna in en ansökan om betalningsföreläggande till kronofogden. Kronofogden tar då på sig att driva in skulden. För den som är skyldig pengarna kan detta bland annat medföra en betalningsanmärkning. Antalet ansökningar till kronofogdemyndigheten om betalningsförelägganden ökade i Malmö under första halvåret i år jämfört med motsvarande period under år 2002. Statistiken från Riksskatteverket visar att det i år kommit in nästan 41 000 ansökningar om betalningsföreläggande. Motsvarande period förra året kom det in omkring 39 000. Sven Vittgren på Kronofogdemyndigheten tror att ökningen kan bero på att inkassoföretag börjat ansöka om fler betalningsföreläggande på fodringar inom nya områden . Han tilläger också att de får in allt fler skulder som avser mobiltelefoner och Internet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".