Lundakrögare bryter mot alkohollagen

För att få sprittillstånd krävs att restaurangerna kan servera lagad mat. Men ofta struntar krögare i maten och bryter därmed mot lagen.
- Jag tror det är vanligt att man säger att kocken har gått hem om det kommer en gäst efter tiotiden på kvällen. Hanna Ahlstrand är tillståndschef för utskänkningsenheten i Lund och hon säger att alla gäster har rätt att få mat om de vill fram tills krogen stänger. - Kocken behöver inte vara kvar men det ska finnas något förberett som personalen snabbt ska kunna göra i ordning om någon vill äta, säger hon. Tillståndsenheten gör regelbundna kontroller i Lund och det är alltid någon som inte följer bestämmelserna. Ofta blir restaurangägarna förvånade när de fastnar i kontrollerna och hävdar att de inte känner till reglerna. De flesta krögare vidtar, enligt Hanna Ahlstrand, åtgärder för att rätta till problemen så fort som möjligt, eftersom de inte vill förlora sprittillståndet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".