Får utlandsfödda svenskar röstar

När vi i Sverige går till val på söndag så är mer än var tionde förstagångsväljare i Skåne född i ett annat land än Sverige. Tendensen är att de inte röstar i samma utsträckning som etniska svenskar.

Vid årets val kommer nästan 55 000 skåningar få chansen att rösta för första gången. Omkring elva procent eller 6 200 av de skånska förstagångsväljarna är födda utanför Sverige. Det är den högsta andelen i landet. I Sverige totalt så är det bara åtta procent av förstagångsväljarna som är födda utomlands.

Men människor som är födda utanför Sverige är samtidigt mindre benägna att delta i valet. Vid de senaste allmänna valen, 2002, så deltog 83 procent av de svenskfödda röstberättigade medan valdeltagandet för utlandsfödda bara var 67 procent.

20-årige Miran Mirza från Malmö är en av förstagångsväljarna i årets val. Han är född i den kurdiska delen av Irak och först tänkte han strunta i att rösta.

- Men nu har jag bestämt mig för att rösta eftersom det är första gången. Jag lyssnade på politikerna och nu känns det självklart och rösta, säger Miran Mirza.

Men många som han, som är födda utomlands och bor i Sverige, röstar inte. Det tror Miran Mirza främst beror på att de tror att det inte gör någon skillnad om de röstar eller ej. På fredag ska han och en kompis gå och förtidsrösta och känslan av att få lov att rösta är speciell tycker han.

- Jag vill verkligen rösta, det känns ända in i hjärtat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".