Allt färre personvalskampanjer

I förra valrörelsen satsade många politiker på att bedriva egna personvalskampanjer. Men i år syns inte personvalskampanjerna på samma sätt säger många politiker som vi har pratat med. Bengt Lundell, statsvetare vid Lunds universitet tror att partierna vill tona ner personvalskampanjerna.

Sedan valet 1998 har väljarna möjlighet att sätta ett kryss på en politiker på någon lista för att kunna påverka vem som kommer in i till exempel kommunfullmäktige. I förra valrörelsen var det en hel del politiker som hade sina egna kampanjer. Till exempel centerpartisten Lars-Ivar Ericson lyckades kryssa sig förbi de som stod före på listan.

Nils-Olof Sennmalm står på centerns lista till kommunfullmäktige i Hässleholm och trots att han inte kan vara säker på att få en plats i fullmäktige så kommer han inte att driva någon personvalskampanj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".