Fler danskar flyttar till Sverige

Antalet danskar som väljer att bosätta sig i Skåne ökar dramatiskt. Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån har gjort åt P4 Radio Malmöhus.
Under första kvartalet 2001 bosatte sig 353 danskar i Skåne, jämfört med första kvartalet i år då 509 stycken flyttade över sundet. Det är en ökning med drygt 40 procent på ett år. Antalet svenskar som flyttar till Danmark är däremot oförändrat. Billigare i Sverige Orsaken kan vara att danskarna upptäckt hur billigt det är att köpa hus i Sverige jämfört med i Danmark, säger Torben Aaberg, biträdande direktör på Öresundskomiteen. Det är dubbelt så dyrt att köpa bostad i Köpenhamn som det är i Malmö, säger Torben Aaberg. Att den svenska kronan är svag jämfört med den danska gör också sitt till för att man ska få mer för pengarna, inte bara när det gäller husköp utan också när man ska investera i till exempel en bil. Pengar över Många danskar får helt plötsligt råd att köpa sådant de aldrig haft råd med om de bott kvar i Danmark. Men det är om man behåller sin danska lön förstås. Allt tyder på att de flesta väljer att jobba kvar i Danmark i stället för att söka sig till den svenska arbetsmarkanden. Med det skatteavtal som finns idag så innebär det också att de nyblivna svenskarna inte skattar i Sverige, eftersom man skattar där man arbetar. Ett nytt avtal har varit på gång en längre tid, men de svenska och danska regeringarna har haft svårt att komma överens. Integrationen på väg Bron har naturligtvis också gjort sitt till, tror Torben Aaberg. Det känns inte längre som att flytta utomlands när man väljer att bosätta sig på den svenska sidan sundet, eftersom det är så lätt att pendla till jobbet. Han tycker att danskarnas ökade intresse för att bo i Sverige tyder på att integrationen i regionen har tagit ett steg framåt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".