Använde tjänstedatorn för propagandautskick

En anställd på räddningstjänsten i Helsingborg har använt kommunens datorer för att skicka ut socialdemokratisk valpropaganda till alla Helsingborgs gymnasieelever. Mannen som också är aktiv i fackförbundet Kommunal har via e-post försökt varna för att borgarna vill göra det dyrare att äga en bil.

- Det är beklagligt och grovt omdömeslöst, säger Lars Johansson, kommundirektör i Helsingborg

Fler än 5 600 gymnasielever i Helsingborgs kommunala skolor fick i dagarna ett brev där man uppmanas att rösta på socialdemokraterna eftersom moderaterna vill höja trafikförsäkringsavgiften. Den fackligt aktive mannen som skickat brevet hade använt sig av Helsingborgs stads interna e-post system och kunde därför enkelt nå ut till stadens alla gymnasieelever.

- Även kommunanställda har rätt att bedriva politisk agitation, på sin fritid. Men inte under tjänstetid och inte med tjänstedatorn, säger Lars Johansson kommundirektör i Helsingborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".