Maktskifte i Region Skåne

Det blir maktskifte i Region Skåne efter att moderaterna gått upp rejält medan socialdemokraterna tappat väljare. Däremot kan Sverigedemokraterna komma att få en vågmästarroll.

Moderaterna, centern, folkpartiet och kristdemokraterna får tillsammans 72 mandat. Socialdemokraterna och samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet får 67 mandat. Det här innebär att den tidigare vänstermajoriteten inte längre är i majoritet.

Det som försvårar det hela är att Sverigedemokraterna tar sig in i regionfullmäktige med 10 mandat, vilket gör att partiet kan få en avgörande vågmästarroll. Men enligt Jerker Swanstein så tänker moderaterna i alla fall inte regera tillsammans med Sverigedemokrater.

Socialdemokraternas gruppledare och ordförande i regionstyrelsen Uno Aldegren, som nu förlorar makten, hoppas att den borgerliga alliansen ska söka bredare lösningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".