Sverigedemokraterna isoleras i regionfullmäktige

Efter valet får Sverigedemokraterna ungefär 6,5 procent av rösterna och tio mandat i Region Skåne. Men vad de vill göra i regionen, som framför allt sysslar med sjukvårdsfrågor, kan Sten Andersson, som är partiets förstanamn på listan till regionfullmäktige, inte säga.

– Vi vill kontrollera de uppgifter vi fått om långa kötider, även i telefon och svårt att få besked. Vi har inte lösningarna ännu, säger Sten Andersson.

Läget i Region Skåne är mycket oklart än så länge. Den borgerliga alliansen har fått 72 mandat, socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet tillsammans får 67 mandat och Sverigedemokraterna alltså tio mandat. Det betyder att inget av blocken har egen majoritet. Samtidigt har båda sidor sagt att de absolut inte kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Moderaterna har öppnat för ett samarbete med miljöpartiet och socialdemokraterna skulle vilja få till stånd ett blocköverskridande samarbete med centern och folkpartiet.

Och någon form av samarbete över blockgränserna skulle i princip isolera Sverigedemokraterna.

– Om de inte vill ha med Sverigedemokraterna att göra och därmed hindrar sjukvården i Skåne, så är det deras problem, säger Sten Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".