Sverigedemokrater utan erfarenhet

Det parti som kanske är den största valvinnaren i Skåne är Sverigedemokraterna. Partiet har kommit in i såväl regionfullmäktige som i ett flertal kommuner.

Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, som kartlägger högerextrema grupper, tror att det finns flera förklaringar till Sverigedemokraternas framgångar i Skåne.

I de flesta kommuner har de etablerade partierna sagt att de inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna, men Daniel Poohl tror att de kommer att få inflytande över kommunpolitiken i vilket fall. Särskilt i Landskrona där partiet fick 22,3 procent av rösterna.

Att Sverigedemokraterna blivit så stora just i Landskrona tror Daniel Poohl har att göra med den sociala situationen i stan.

Daniel Poohl tror att Sverigedemokraterna i vissa kommuner kommer att ha svårt att klara av kommunfullmäktigearbetet. Medlemmarna är inte tillräckligt erfarna och kompetenta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".