Slutet nära för Kockumskranen

Nu har nedräkningen verkligen börjat för Kockumskranen i Malmö. Om vädret är gynnsamt börjar nedmonteringen av landmärket på lördag.
Lennart Ottosson är VD för Dockan Exploatering AB, det bolag som tidigare ägde Kockumskranen. - Den väderprognos som vi har visar att lördag kan vara den första dagen att påbörja en nedmontering av kranen. På fredag klockan 17, när man fått de senaste väderleksprognoserna, tar man beslut om arbetet kommer att påbörjas på lördagen eller inte. Blir det ett negativt beslut på fredag kommer man att ta ett nytt beslut på lördag kl 17. och så vidare fram tills arbetet kan starta. Längst upp på kranbenen har man satt fast lyftanordningar. Från dem går det linor till balken. Med hjälp av linorna sänks balken ner när den skurits loss från benen. Benen är uppstagade så att de kan stå för sig själva. Arbetet med att hissa ner balken beräknas ta 14 timmar. Vid varje sänkmoment flyttas balken 30 cm ner. Benen kommer att fällas senare. Du kan följa nedmonteringen av Kockumskranen på Internet på adressen: www.kranspan.nu. FAKTA: * Kockumskranen invigdes 1974 och är världens största bockkran. Den användes vid fartygsbyggen på Kockumsvarvet i Malmö hamn. * Den är 140 meter hög, väger 7 200 ton och klarar att lyfta 1 500 ton. Lyfthöjden är upp till 105 meter. Mellan spåren mäter kranen 175 meter. * Kranens tvärgående balk är 15 meter hög. Bokstäverna i balkens text KOCKUMS är 7 meter höga. Balken väger ensam 3 300 ton. * Det nederländska fartyget Mighty Servant 1, som ska frakta kranen till Sydkorea, är världens största motordrivna pråm och mäter 50x150 meter. * Riksantikvarieämbetet har velat kulturskydda kranen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".