Skåning kräver 50 000 kronor i skadestånd

En 28 årig skåning kräver 50 000 kronor i skadestånd efter att oskyldigt blivit dömd för narkotikabrott. Anledningen var att en polisassistent chansade och tog fel på person när hon skulle rapportera ett misstänkt narkotikabrott.
Det var i augusti förra året som polisen hittade en mindre mängd amfetamin på en man i Stockholm. Polisassistenten som antecknade mannens personnummer, skrev fel. När hon sedan skulle anmäla narkotikabrottet gick det inte eftersom personnumret inte stämde. I polisens spaningsregister hittade assistenten två personer med samma namn. Hon chansade och valde den ena av dom två. Men hon chansade fel. Fel man registrerades alltså som skäligen misstänkt för narkotikabrott. Så får det naturligtvis inte gå till, säger kriminalkommissarie Karl-Gustav Sjödin på länskriminalen i Stockholm: - Det är anmärkningsvärt att polisassistenten inte gör en bättre kontroll i befintliga register utan nog helt enkelt chansar på att hon har träffat rätt. Det är ju helt oacceptabelt. Två månader senare beslutade en åklagare att ge dagsböter på 3000 kronor till en oskyldig 28-åring som är bosatt i Skåne. När han sen skulle söka körkortstillstånd fick han reda på att han skulle ha gjort sig skyldig till narkotikabrott och han troligen inte skulle få något lämplighetsintyg. Strafföreläggandet drogs tillbaka. I januari lade kammaråklagaren ner förundersökningen mot polisassistenten som misstänktes för tjänstefel. Gärningen är ringa och ska inte ge något straff. Både polismyndigheten i Stockholm och Rikspolisstyrelsen anser att mannen bör få skadestånd för integritetskränkningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".