Jourtandläkare uteblev

Flera personer med akuta tandproblem fick i helgen gå hem igen, när de besökte jourtandläkaren i Helsingborg. Tandläkaren var, för andra söndagen i rad, inte där.
Thomas Forss, tandvårdsdirektör i Skåne, säger att det är den enskilda tandläkaren som har ansvaret, och anser att tandläkaren sviker allmänhetens förtroende. Det är fjärde gången i år som en tandläkare i Skåne missar sin jourtid. Och andra söndagen på rad i Helsingborg. Enligt tandvårdsdirektören är man överens om hur schemaläggningen för jourtandläkarna ska gå till för att inga missförstånd ska ske. Efter de upprepade problemen vill nu Thomas Forss att Region Skåne ytterligare understryka den enskilde tandläkarens ansvar. - Vi får ju ta upp det här med de olika tandläkarorganisationerna och kanske införa någon form utav vite när det här inträffar, det kan kanske avskräcka sånt här. Den som ansvarar för schemaläggningen av tandläkarnas jourtider, och själv är tandläkare i nordvästra Skåne säger till P4 Radio Malmöhus att tandläkarna sedan årsskiftet har ett nytt joursystem. Tandläkarna får ett schema för hela året och just nu saknas det ett system för att påminna tandläkarna om vilka helger de har jour. Den ansvariga tycker att det låter starkt att vitesförelägga enskilda tandläkare på grund av inkörningsproblem med den nya jouren och menar att akuta tandproblem, trots allt inte är livshotande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".