Mp och alliansen kompromissvilliga

Miljöpartiet har ju deklarerat att de vill samarbeta med alliansen för att styra Region Skåne. Men i många frågor om regionen tycker parterna väldigt olika.

Det är väl främst när det gäller politiken runt kollektivtrafik och vägutbyggnader som den borgerliga alliansen och miljöpartiet kan få svårt att enas. I de borgerliga partiernas budget ingår en höjning av priserna på tåg- och bussbiljetter, något som miljöpartiet är emot helt.

Dessutom finns det två frågor, utbyggnaden av E22:an till motorväg, och forskningscentret ESS utanför Lund - där miljöpartiet inte är överens med alliansen. Men det var de i och för sig inte med socialdemokraterna heller, så det är inte säkert att det behöver stå ivägen för ett samarbete.

När det gäller sjukvårdspolitiken har Anders Lindeberg, partiets gruppledare i regionen, sagt att det inte skulle vara möjligt för miljöpartiet att samarbeta om att privatisera något av regionens sjukhus, eller att hyra ut operationsavdelningen i Simrishamn till något privat företag. Och åtminstone det sista är något som flera av de borgerliga partierna velat få igenom.

Antagligen kommer miljöpartiet och alliansen att börja förhandla i nästa vecka, och då kommer det att visa sig vad de olika parterna är beredda att kompromissa om. Men motivationen att komma överens verkar god, eftersom alla partierna är överens om att de vill få till en stabil majoritet som inte ger Sverigedemokraterna något inflytande i Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".