Sista dagen i Region Skåne

På tisdagen samlas den regionfullmäktige som har styrt Skåne i fyra år för sista gången. Och eftersom majoriteten har ändrats blir det ett kort möte.

Det finns en lång lista med motioner som ska behandlas idag. Det handlar bland annat om operationsverksamhet i Simrishamn, pågatågstrafik mellan Hässleholm och Bromölla och barn- och ungdomars hälsa.

Alla motionerna kommer från den borgerliga alliansen, som varit i minoritet de senaste fyra åren. De har visserligen inte egen majoritet nu heller, men det verkar som om de kommer att styra tillsammans med miljöpartiet, och motionerna som ska behandlas idag kommer att bordläggas eller återremitteras.

Det gör att dagens fullmäktigemöte börjar klockan tre istället för klockan tio.

Det kommer mest att bli frågor som skjuts upp, vissa fyllnadsval och avtackningar av dem som inte blivit omvalda.

Man kan tycka att det är onödigt att samla ihop de 149 ledamöterna när de egentligen inte kommer att ta några större beslut, men Ann-Christine Svensson, som är sekreterare i fullmäktige, säger att mötet fungerar som en avslutning för ledamöterna som suttit den här perioden.

Den nya sammansättningen av regionfullmäktige träffas första gången den första november, och då väljer de styrelse och regionråd.