Hovrättsdomare vill ha jobbet tillbaka

Den skånska hovrättsdomare som sparkades efter att ha erkänt sexköp på en bordell i Malmö vill ha sitt jobb tillbaka. Han har därför stämt sin arbetsgivare, staten. På fredagen började huvudförhandlingarna i Malmö tingsrätt.

I februari 2005 avslöjade polisen en bordell, maskerad som ett solarium. Då blev det också känt att en av sexköparna var en domare från hovrätten.

Efter avslöjandet erkände domaren att han varit på bordellen och att han hade köpt sex där.

Men fallet gick aldrig vidare till rättegång utan domaren skrev istället på ett så kallat strafföreläggande, ett alternativ till åtal för lindriga brott. Straffet blev böter på drygt 20 000 kronor.

Men han fick också sparken. Statens ansvarsnämnd tyckte nämligen att allmänhetens förtroende för domaren var så skadat att han inte kunde fortsätta. Enligt nämnden ställs särskilt stora krav på en domares omdöme.

Men domaren menar att han erkände brottet för att undvika uppmärksamhet i första hand. Ett annat argument är att sexköp inte är allvarligare än snatteri och brottet gör honom inte olämplig som domare.

Den skånska hovrättsdomaren vill nu att tingsrätten ogiltigförklarar hans avsked och att staten betalar honom ett skadestånd som motsvarar förlorad lön sedan september förra året.

På fredagsförmiddagen startade rättegången där tingsrätten ska avgöra om den sexköpsfällde domaren ska få jobbet tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista