Grön ungdom vill att 16-åringar ska få rösta

Nu vill Miljöpartiets ungdomsförbund att rösträttsåldern ska sänkas till 16 år. Och att detta först ska prövas i Helsingborg.
- Om 16 och 17-åringar är en väljargrupp kan politikerna inte strunta i dem, säger Magnus Erencrona som är kommunfullmäktigledamot för Miljöpartiet i Helsingborg. Han tycker att ungdomarnas sakfrågor är lågprioriterade idag och nämner arbetsmiljön i skolan, mobbningen och ungdomars fritid som exempel på frågor som borde tas upp i politiken. Det skulle vara möjligt att sänka rösträttsåldern till Kommunfullmäktige i Helsingborg, genom tillåtelse från regeringen. Och i Båstad har kommunfullmäktige redan skickat in en sådan ansökan till regeringen. I Tyskland testades det i förra valet, att i vissa delstater sänka röståldern till 16-år. Och det visade sig att ungdomarna röstade i större utsträckning än väljarna i övrigt. Sakfrågor som rör ungdomar, har också kommit upp till debatt oftare efter detta. Magnus Ehrencrona tror att tendensen skulle bli liknande i Sverige. Och att ungdomar inte skulle vara mogna att ta politisk ställning vid 16-års ålder jämför han med hur synen på kvinnors rösträtt har förändrats. - Förr i tiden sa man likadant om kvinnors rösträtt och det skrattar vi åt idag, jag tror att det är likadant med ungdomarna. Miljöpartiets ungdomsförbund tänker inte ge upp om förslaget inte går igenom i Helsingborg till höstens val. - Får vi inte det så jobbar vi vidare för att få igenom förslaget i nästa val, säger Magnus Erencrona.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".