Nytt system ska förbättra SOS

Zenit kallas det nya tekniksystem som ska förbättra och förenkla arbetet på SOS-alarm. Möjligheten att styra över samtal till andra centraler vid stora händelser är en viktig nyhet i det nya systemet, som just nu testas i Malmö.

- Framför allt är det vid större händelser som vi kan lägga över vissa delar av vår verksamhet till andra SOS-centraler så att vi kan koncentrera oss på själva händelsen, säger Gert Jacobsson, projektledare för Zenitinförandet på sos-alarm i Malmö.

Samarbete är centralt i det nya gemensamma systemet. Alla SOS-centraler har tillgång till samma uppgifter. Om operatören som tar emot samtalet sen sitter i Gävle eller Malmö har alltså ingen betydelse.

Det nya tekniksystemet innebär flera förbättringar. Larmsamtalen ska dokumenteras bättre och vården bli snabbare och mer effektiv. Och man ska utnyttja all den kompetens som operatörerna har.

- Man ska lätt kunna få tag på folk inom verksamheten som är duktig på språk eller har högre medicinsk kompetens, till exempel, säger Gert Jacobsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista