Centrum ska underlätta för ungdomar

Efter att en studie bland ungdomar i Helsingborg visat att över 300 ungdomar mellan 16 och 19 år av olika skäl hade hamnat utanför både skola och arbetsmarknad, satsas det nu miljoner på att hjälpa den här gruppen.

– Du måste trivas med det du gör. Om du inte trivs blir det bara fel, säger Milan Radak, som är 16 år och vet hur det känns att hamna mellan stolarna.

Milan Radak har fått hjälp, men innan dess var han på väg att aldrig gå till skolan igen. Hans rastlöshet passade inte i klassrummet, och ute i korridoren lär man sig inte mycket.

Nu ska fler ungdomar i Helsingborg få hjälp, när Navigatorcentrum kör igång efter årsskiftet. Där ska de få vägledning för att hitta i den röra som det kan bli när man hamnat utanför.

– Jag brukar beskriva det som en kommunal labyrint, och där hoppas jag att Navigatorcentrum ska vara en karta i den labyrinten, säger Andreas Bergdahl, gruppledare på utvecklingsnämnden, som ska leda verksamheten.

Förra veckan beslutades det att närmare sju miljoner kronor ska satsas på att lotsa 16- till 24-åringar ut i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista