Folkpartist i förtalsmål

På onsdagen hölls ett förberedande sammanträde i förtalsmålet mellan folkpartisten Barbro Kärrstrand och den före detta folkpartisten Per-Ove Jönsson i Kristianstad. P-O Jönsson har väckt enskilt åtal mot Kärrstrand eftersom han menar att hon pekat ut honom som brottsling. Barbro Kärrstrand förnekar brott.

Det är en krånglig historia där ord står mot ord som enligt planerna kommer att spelas upp i Kristianstads tingsrätt efter årsskiftet. Den börjar egentligen med ett internt bråk inom folkpartiet i Kristianstad under hösten förra året. Ett internt bråk som i sin tur ledde till att Per-Ove Jönsson och flera andra folkpartimedlemmar lämnade partiet.

I januari i år blev partiets dåvarande gruppledare i Kristianstad Barbro Kärrstrand hotad per telefon. I samband med det menar den avhoppade P-O Jönsson att Kärrstrand pekat ut honom som den som hotat henne.

Som vittne kommer den avgående kommunstyrelseordföranden socialdemokraten Heléne Fritzon att kallas. P-O Jönsson vill förutom att Kärrstrand ska fällas för grovt förtal också ha ett skadestånd på 50 000 kronor för kränkning.

Barbro Kärrstrand förnekar att hon förtalat honom. P-O Jönsson som var den enda av de två som var på plats i tingsrätten idag säger att han fortfarande vill ha upprättelse och ser inte detta som en personlig vendetta.

Sammanträdet i tingsrätten idag handlade egentligen om att båda sidor skulle presentera sin syn på målet och att planera inför en rättegång. Nu ska de presentera sin slutgiltiga bevisning, vilka som kommer att vittna i rättegången och detta ska vara gjort till mitten av december och rättegången lär inte bli av på denna sida årsskiftet.