Krögare oroas av nytt förslag

Ett körkort för att få starta och driva restaurang kan bli verklighet i Malmö. Statliga Livsmedelsverket vill införa krav på basutbildning för att undvika att kroggäster drabbas av matförgiftningar. Men krögarna är kritiska.

- Med alla de avgifter som ligger på krögare, tillsynsavgifter från alkoholmyndigheterna, miljöförvaltningen, brandsynen. Du måste ha tid och sköta ditt jobb också, du kan inte bara hålla på med alla tillstånd, säger Andreas Pieplow som driver Skeppsbron 2, och tillägger.

- Att ta ut mer pengar från oss vore katastrof.

Också branschorganisationen Sveriges hotell- och restaurangägare tycker att det borde vara nog med dagens tillsyn och krav på utbildning.

Men miljönämnden i Malmö ställer sig alltså bakom förslaget. Maria Svensson är livsmedelsinspektör i Malmö och hon tycker att dagens kontroller och system är bra, men inte tillräckliga.

- Det räcker lång väg men det här är andra ändan. De som har mindre kunskaper får en skjuts. För de som är duktiga idag har en gedigen utbildning redan.

Målet är att slippa matförgiftningar, något som, enligt Livsmedelsverket, kostar landet mellan 350 och 700 miljoner kronor per år. Miljöförvaltningen i Malmö får in en anmälning i veckan.

- Det ska inte hända idag. För vi har kylar, frysar, nedkylningsmöjligheter, så vi kan göra maten helt säker, säger Maria Svensson.