Allt fler tjejer på kortfilmsfestival

På lördag drar Skånes Kortfilmfestival PIXEL igång på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Festivalen hålls för tionde året och arrangörerna gläds över att det med åren har blivit fler bidrag från tjejer.

Den 21-åriga filmaren Lotten Wester nöjde sig inte med att skicka in ett bidrag till PIXEL utan skickade tre och hon tycker det behövs tjejer i den annars mansdominerade filmbranschen.

- Jag tror att tjejer berättar en annan typ av historier och har ett annat perspektiv. Man berättar ju alltid utifrån sig själv och även om det finns individuella upplevelser så finns det olika synsätt som ändå är könsbundna.

Pixel är en kortfilmsfestival där mestadels unga filmskapare i Skåne tar chansen att visa upp sina verk. Festivalen är ett samarbete mellan kulturnämnden i Helsingborg och Film i Skåne.

Intresset för film bland tjejer har enligt Film i Skåne ökat. Bland annat så har tjejer som inte går någon filmskola vågat sig fram, menar Louise Leghammar, filmpedagog i Helsingborg och arrangörsproducent för PIXEL.

- Jag sitter ju här tillsammans med Film i Skåne som är här på tisdagar och vi är två tjejer som tar emot unga filmare. Och så har vi gått ut med att man gärna får lov att vara nybörjare och att vi hjälper till, man behöver inte ha någon färdig idé när man kommer. Det kan ha påverkat att det kommer fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista