Astoria säljer biografer

Biografkedjan Astoria säljer alla sina biografer på landsorten till SF Bio. Det blev lösningen på Astorias svåra ekonomiska kris. Samtidigt kommer SF Bio successivt lägga ner biografer på nio orter i Sverige, däribland Helsingborg.

Att Astoria inte lyckats behålla lönsamheten beror på att man inte fått dom storfilmer man blivit lovad när man tog över Sandrews gamla biografer, säger vd Mattias Norborg.

Filmerna har istället gått till SF Bio, säger Mattias Norborg, och storfilmerna är viktiga för att kunna konkurrera på de mindre orterna. Det var ju för ett och ett halvt år sedan som Malmöbaserade Triangelfilm tillsammans med två andra aktörer köpte Sandrews biografer framför näsan på SF. Därmed var risken för monopol på biomarknaden undanröjd.

Nu är Astoria under rekonstruktion, skulderna lär vara 80 miljoner och bolaget behåller endast sina biografer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Resten tar SF över och frågan är då om inte en monopolsituation trots allt uppstått. Vad gäller Astorias biograf i Lund så avser SF att driva den vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista