Sabotage orsakade stort strömavbrott

Det var troligen sabotage som låg bakom det stora elavbrott som drabbade centrala Malmö vid niotiden på lördagskvällen. Runt 25 000 elabonnenter blev då utan ström, och avbrottet pågick under en knapp timme.

– Vi ser tydligt att det har blivit åverkan på ett av ställverken inne i Malmö, och det är polisanmält och polisen utreder det, berättar Johan Aspegren, presschef på kraftbolaget Eon Sverige.

Någon har alltså kastat in ett föremål i ställverket, vilket har lett till kortslutning och att ställverket gått sönder.

Ganska snabbt lyckades Eon få igång strömmen till de drabbade elabonnenterna genom att mata strömmen från annat håll. Enligt Johan Aspegren kommer det troligen att ta hela söndagen att laga ställverket.

– Det är jätteallvarligt det här, och polisen ser mycket allvarligt på det, säger han.

Under lördagen gör polisen teknisk undersökning på platsen och det kommer även att hållas förhör med vittnen till händelsen. Människor har setts springa på taket kring ställverket strax före explosionen som troligen orsakade kortslutningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista