Skillnader i handläggning av socialbidrag

I Malmö är 14 procent av invånarna beroende av socialbidrag. I Vellinge är motsvarande siffra en procent, enligt siffror från Statistiska Centralbyrån.
Vensel Roskvist, avdelningschef för Individ- och Familjeomsorgen i Vellinge, menar att skillnaden i första hand beror på att Vellinge kommun är bättre på att hjälpa sina bidragstagare att komma ifrån bidragberoendet. - Vi har ett mycket klart och tydligt sätt att arbeta med socialbidragshanteringen, varje enskild individ träffar regelbundet sin handläggare för ordentliga genomgångar av sitt socialbidragsärende. Så gör man inte alltid i andra kommuner. I Vellinge kommun kostar socialbidragen 75 kr per person och år, i Malmö är motsvarande siffra nästan 3000 kronor. I Malmö kommun betalar man regelbundet ut socialbidrag utan ett individuellt möte vid varje utbetalning. Birgitta Nilsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, menar att det är befolkningsstrukturen som är förklaringen till den stora skillnaden mellan kommunerna. - Vellinge har inte samma befolkningsstruktur som Malmö. Det går inte att jämföra de två kommunerna. I Malmö finns många invandrare som inte kan svenska och som därför inte får något jobb. Det finns också många pensionärer som kompletterar sin pension med socialbidrag och som aldrig kommer ut på arbetsmarknaden igen. - Vellinge har aldrig tagit emot några flyktingar eller invandrare. Till Vellinge får man komma om man har arbete. Till Malmö kommer människor för att bo, och de får stöd och hjälp enligt socialtjänstlagen som man har rätt att få. Sen jobbar vi med människorna för att de ska kunna få till sin egen försörjning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".