Många skånska soldater i Kosovo

Sedan mitten av sommaren så är det regementet P7 på Revingehed som ansvarar för den svenska utlandsstyrkan i Kosovo. Över 400 svenskar, varav nästan hälften skåningar, är på plats på Camp Victoria utanför Pristina.

Den svenska styrkan i Kosovo har varit här sedan slutet av kriget 1999 och är en del av Kfor, den Nato-ledda internationella styrkan. Från början var man en hel bataljon, cirka 800 personer, men idag är man drygt hälften så många.

Personalen ingår i det uppdrag som kallas KS 14, det fjortonde uppdraget. De kom hit i juni och först i mars nästa år är det dags att åka hem. Just det här uppdraget leds av P7 på Revingehed, så antalet skåningar i Kosovo har aldrig varit stort.

De flesta av dem bor i det svenska lägret Camp Victoria, som ligger några få kilometer sydost om huvudstaden Pristina. Svenskarna har många uppgifter. Men den största gruppen är skyttekompaniet ”Bravo company”.

- Vi ser till så albaner och serber är snälla mot varandra. Vi patrullera, visar närvaro och är behjälpliga vi genomsökning av byggnader, säger soldaten Jörgen Nilsson från Kristianstad.