Slagsmål på Kirsebergsanstalten i Malmö

Polisen ingrep med tårgas mot interner på Kirsebergsanstalten i Malmö på måndagskvällen. Det var efter att en fånge ilsknade till och tog en vårdares nycklar som upploppet startade.

Vårdarna fick lämna avdelningen och kalla på polis. Och en styrka på fyrtio man använde tårgas för att lugna internerna.

- På det viset lugnade vi ner och oskaddliggjorde personerna som var där inne. Vi gjorde bedömingen att det var viktigt att vi var där med en stor polisstyrka för att kunna ingripa ifall det skulle ske någon slags utvidgning av detta, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid polisen i Skåne.

På avdelningen fanns nio interner. Det är oklart hur många av dem som var inblandade i bråket men sju fångar fick tillbringa natten i isoleringsceller.

Ingen av de inblandade i bråket verkar ha blivit allvarligt skadad. Men Lars Förstell tror att någon av fångarna och vårdarna har fått lindrigare skador bland annat till följd av tårgasen.

Kriminalvårdens informationschef Anne-Marie Dahlgren säger att det bli aktuellt att förflytta de fångar som var inblandade i bråket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".