Utfiskning ska förbättra Finjasjön

På måndagen började utfiskningen av Finjasjön. Hässleholms kommuns två trålare ska under hösten jaga vitfisk i Finjasjön för att motverka den giftiga algblomningen.

– Vi började utfiskningen 1992. På ett och ett halvt år tog vi upp 400 ton fisk. Nu har sjön blivit sämre igen, säger Rickard Aagren, biolog i Finjasjöprojektet.

Den stora mängden vitfisk skapar obalans i Finjasjöns ekosystem. Det märktes senast i augusti månad då det inte gick att bada på grund av den kraftiga algblomningen.

Men genom att kraftigt reducera just vitfisken under hösten hoppas biologen Rickard Aagren på att det ska gå att bada nästa sommar.

Ute på en av kommunens trålare hjälper biologen Rikard Aagren fiskarna att hala in den första fångsten. Mört och brax sprattlar omkring i nätet. Men fångsten är blygsam. I alla fall om man jämför med fångsterna för åtta år sedan när Finjasjön senast utfiskades på vitfisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista