Kamp för danska flyktingförläggningar

Sedan förra året har antalet asylsökande i Danmark halverats. En av orsakerna är den nya danska regeringens hårdare syn på invandring, och dess samarbete med främlingsfientliga Dansk folkeparti. Nu vill man också stänga flera flyktingförläggningar runt om i landet, vilket bland annat får till följd att flyktingar kan skiljas från sina vänner när de måste flytta.
Men allt fler reaktioner på den nya politiken kommer nu runt om i landet. Danska Röda korset försöker påverka politikerna till att inte stänga flyktingförläggningar, och i Helsingör gick omkring hundra personer samman i en arbetsgrupp i våras när beskedet kom att förläggningen där skulle stängas. Medlemmarna har sen dess argumenterat med politiker och tjänstemän för att förläggningen i Helsingör skulle få vara kvar - åtminstone tills flyktingarna där fick sina ärenden prövade. Men gruppen ser inte ut att nå någon framgång. Redan har några av de 40 familjerna flyttat och resten väntar på besked. - Det är tråkigt att det inte blivit någon diskussion och att förläggningen ska stängas på ekonomiska grunder, säger Suzanne Schytt från organisationen Mennisker sammen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".