Landskronaallians vill ha samförståndsanda

Försöken att bilda en kommunal styrelse i Landskrona fortsätter på fredagen när partierna i den borgerliga alliansen möter socialdemokraterna. Det är folkpartiet tillsammans med moderaterna och miljöpartiet som vill bilda regering och frågan är hur socialdemokraterna ställer sig till den tanken.

– Vi vill att socialdemokraterna säger att de accepterar den här minoritetens tillkomst och att de kommer att behandla viktiga frågor respektfullt och i samförståndsanda. Vi behöver regler för hur vi ska få igenom budgeten i ett läge där inget av blocken har majoritet, säger Torkild Strandberg, ordförande i Folkpartiet i Landskrona.

Mötet mellan alliansens partier och socialdemokraterna är ett försök att skapa en slags informell majoritet, för att neutralisera Sverigedemokraternas vågmästarställning. Tanken på en stor koalition mellan de borgerliga och socialdemokraterna är enligt Torkild Strandberg mer eller mindre avskriven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".