Skånska regionråd överklagar skattebeslut

Regionråden i Skåne vill bli behandlade som riksdagsmän och slippa betala för resorna till det regionala sätet i Kristianstad.
Därför har man nu överklagat beslut från skattemyndighet och länsrätt som inte tycker att regionråden ska behandlas annorlunda än andra anställda. Om Region Skåne skulle förlora, och reglerna inte ändras så kanske Region Skånes huvudsäte måste flytta från Kristianstad. - Ja, de flesta av de förtroendevalda kommer från Sydvästra Skåne men jag tycker det vore olyckligt att flytta huvudsätet dit, säger det kristdemokratiska regionrådet Rolf Tufvesson från Helsingborg. Dom 11 heltidsanställda regionråden har en dator, fax, och mobil hemma och vill att deras bostäder också ska räknas som deras tjänsteställe. Därmed skulle alla resor som regionråden gör runt om i Skåne räknas som tjänsteresor, som man kan dra av på skatten. Men skattemyndigheten beslutade i stället att regionrådens tjänsteställe är Skånehuset i Kristianstad, där regionråden har sina tjänsterum och många möten. Det innebär att regionråden precis som alla andra anställda bara får dra av kostnaden för att åka kollektivt till jobbet. Men Rolf Tufvesson hävdar att han måste åka bil. - I 99 fall av 100 måste jag ta bilen, för jag ska ofta först till Kristianstad och sen vidare till Hässleholm och Lund mot kvällen. Region Skåne och regionråden överklagade till länsrätten, och när länsrätten nu håller med skattemyndigheten, så överklagar man till Kammarätten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista