Många ensamma flyktingbarn i Malmö

Sedan den 1 juli har så många flyktingbarn kommit till Malmö ensamma att kommunen planerar att inom en månad öppna ett dygnetrunt-boende för dem.

Den 1 juli övertog kommunerna ansvaret för ensamma flyktingbarn från Migrationsverket men få kommuner tecknar avtal om att ta emot barnen och de blir därför kvar längre i ankomstkommuner som Malmö.

- Det är ett ganska kritiskt läge, säger Sema Soer, enhetschef för Malmö stads sociala jour, och fortsätter.

- Vi har lyckats hittills med att hitta placeringsmöjligheter för de här barnen men för att vi inte ska hamna i ett läge där vi inte kan erbjuda dem ett boendealternativ jobbar vi intensivt med att ordna placeringsmöjligheter via ett boende.

Från den första juli, när kommunerna tog över ansvaret för ensamma flyktingbarn, har det kommit 35 barn till Malmö som varken har släktingar eller föräldrar i kommunen. Av dessa är det 25 som är kvar och som migrationsverket inte hittat plats för i någon annan kommun. Det är i princip fyra kommuner i Sverige som är så kallade ankomstkommuner dit barnen först kommer via till exempel inresa över Öresundsbron eller någon flygplats. Och det var inte tänkt att barnen skulle stanna i dessa kommuner.

- De så kallade ankomstkommunerna skulle bara behöva ta hand om barnen under ett akut skede vilket skulle innebära max två-tre dagar. Därefter skulle de placeras i ett mer permanent boende. I en kommun som har tecknat avtal med migrationsverket för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn, säger Sema Soer.

För att klara situationen med 25 ensamma flyktingbarn boende i familjehem så arbetar man just nu med att anställa personal och ordna lokal för ett nytt boende för barnen. Nio personer ska arbeta där och det ska vara anpassat efter hur stort behovet är för tillfället.

- Vi planerar att kunna flytta in och påbörja verksamheten inom en månad, säger Sema Soer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".